torsdag 21. august 2014

Fire gode råd for første uke på FK

Enten du er del av den nye førsteårsgjengen på freds- og konfliktstudier eller begynner på andre- eller tredjeåret har denne uken stått i studiestartens tegn. Det innebærer fadderuke, grilling, båttur, muligheter for å treffe kvinnen eller mannen i ditt liv og gode sjanser for å bli kjent med nye mennesker. Det betyr imidlertid også at du allerede har tatt fatt på et nytt studieår. I det følgende skal jeg gi deg noen gode tips til hvordan du kan bruke den første uken på Bjørknes Høyskole til å få mest mulig ut av studiene. 

Studiehverdagen er full av frihet og muligheter til å bruke tiden som du synes det er best. For de fleste av oss er det både et gode og en utfordring. For mangelen på faste arbeidstider blir fort mangel på fritid hvis man ikke planlegger. Planlegging handler om å strukturere studiene sine slik at en rekker igjennom det du må i tide til eksamen, men også om å skille fritid fra arbeidstid, slik at grillingen, flørtingen og det å treffe nye og gamle venner ikke blir noe du gjorde i fadderuka, men ikke fikk tid til siden. Første råd er derfor:…

… Skaff deg oversikt!
I denne første studieuken får du stort sett all informasjon du trenger for å planlegge studiesemesteret. Du får forelesningstidspunkt, informasjon om og innloggingsdata til Qybele, pensumoversikter og informasjon om eksamen. Spør du psykologene her på bygget vil de imidlertid fortelle deg at sjansene for at du får dette med deg denne uka er begrensede. Ved studiestart er nemlig de fleste mest opptatt av hvordan de ser ut på håret og om de andre liker dem. Sørg derfor for å…

… samle studieguider og all relevant informasjon i en egen perm. Så kan du sette deg ned med kalenderen og legge en plan for semesteret når du begynner å ha dannet deg et bilde av hvorvidt sveisen slo an eller ei. Neste steg er å

… skaffe deg en oversikt over hva du må lære og hvilket pensum som egner seg best. Du bør skaffe deg bøkene læreren har anbefalt, men husk at du ikke testes i bøkene, men i pensum for faget. Finner du nyttige nettressurser eller bøker utover det foreleseren din har anbefalt deg som kan hjelpe deg til å forstå dette enda bedre er det ideelt! Et annet nyttig tips er å …

… snakke med dem som ligger foran deg i løypa! Freds- og konfliktstudier er kjent for et godt studiemiljø. Vær frimodig på å oppsøke studenter som har tatt de fagene du skal ta. De har nyttige tips til hvordan du bør bruke tiden din for å lære mest mulig av det du skal kunne i faget.

-Tomas




Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider

onsdag 13. august 2014

En sommer (nesten) uten agurknytt - er det godt nytt eller dårlig nytt?

Sommeren 2014 kommer for meg til å bli husket for (blant annet) en rekke dramatiske hendelser som preget og fortsatt preger nyhetsbildet. Sommeren er jo som kjent tiden for såkalte agurknyheter, og det er ikke det at slike nyheter har vært fraværende i år, men politikeres slanketips, kjendisers drømmeferier, kosedyr på avveie, katter i trær og øvrig saker i agurkmixen har ikke fått dominere nyhetsbildet slik det pleier i sommerferien. «Heldigvis!» kan man si, helt til du tar realiteten bak de dominerende nyhetene innover deg. For hadde flere agurknyheter vært ensbetydende med at det ellers var rolig rundt om i verden så skulle jeg gjerne lest mer om både fru Hermansen og flueinvasjonen på Valevåg Camping i Sveio. Men verden går sin gang, selv når Norge tar ferie. Og denne sommeren har det kommet tydeligere frem enn på lenge at ikke alle tar ferie i juli. I særdeleshet har den blodige krigen på Gaza, kampene i Øst-Ukraina med nedskytingen av Malaysia Airlines Flight 17 som en tragisk konsekvens og ISILs (IS) stadige fremrykking i Irak fått stor plass i norske medier og skapt dårlig stemning i norske hus og hytter. Tenke seg til å bli møtt av avisforsider med bilder av døde mennesker midt i ferien da gitt!

Men helt rettmessig har disse hendelsene fått bred omtale. For som sagt, verden stopper ikke opp selv om Norge gjør det, og vi har absolutt ikke vondt av å bli påminnet dette. Så kan man være kritisk til at de ulike mediene sjeldent makter å dekke mer enn én, maks to, katastrofer om gangen og fort «glemmer» andre pågående kriser (det har tross alt vært uforminskede kamper i Syria, i Sør-Sudan bygger det opp til en sultkatastrofe av uante dimensjoner, Libya er på randen av kollaps, og slik kunne jeg fortsatt); de har i det minste, tilsynelatende, gitt mer rom til nyheter som faktisk betyr noe denne sommeren.

Så, er nedgangen i agurknyheter sommeren 2014 (merk: jeg har absolutt ikke noe empirisk belegg for denne påstanden, men la oss nå si at jeg har rett...) godt nytt eller dårlig nytt? Vel, sett fra den ene siden så er det positivt at mediehusene prioriterer viktige saker fremfor uviktige, trivielle søtsaker (selv når størsteparten av redaksjonen er på ferie); med andre ord: godt nytt. På den andre siden så er denne (påståtte) nedgangen, så lenge det skyldes slike forferdelige hendelser som nevnt tidligere, dårlig nytt, ikke minst for alle dem som er direkte rammet.

Sommeren 2014 har gitt mange nordmenn en følelse av å leve i en opprivende og usikker tid (en følelse forsterket ytterligere av de uspesifiserte terrortruslene mot Norge). Men hverken terrortrusler eller andres ulykke lar seg gjemme bak et lass med agurker og jeg ber derfor mediene om å forsette å ta mediekonsumentene på alvor. Det gjenstår imidlertid å se om årets agurknyheter er midlertidig syltet og blir hentet frem igjen neste sommer, om det faktisk er et skifte i sommerredaksjonene i de store mediehusene eller om denne sommeren bare har vært spesielt uhyggelig og dermed fremtvunget denne endringen.

Åh, forresten, velkommen som student på Freds- og konfliktstudier i neste uke til både nye og gamle studenter (det var vel det denne bloggposten egentlig skulle handle om…).

- Torstein



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider