onsdag 25. juni 2014

En sniktitt på Latin-Amerika


 


Latin-Amerika som region fokuseres ikke mye på i våre studier. Det betyr ikke at området er lite spennende eller irrelevant for studiet av fred og konflikt. Latin-Amerika er en region med sterk europeisk historie, med interessant utvikling og fremadstormende stater. I disse dager er regionen dessuten veldig dagsaktuell

Fotball-VM i Brasil gjør at vi har mer fokus på det latinamerikanske kontinent enn vanlig. Dette er en region der fotball betyr mye – faktisk så mye noen steder at fotball er politikk. Eller vise versa, politikk er fotball. Under valget i Colombia 25.mai fikk landslagstreneren i fotball over 400 000 av stemmene. Og det uten at han stilte til valg. Men det er ikke finurlige fakta om fotball og politikk denne teksten skal handle om.

Det avholdes syv valg i Latin-Amerika i år. Tar man med fjoråret, er det ni land som har hatt nasjonale valg i relativ nærhet i tid. Det åpner for studering av politiske trender, av nye velgermønster, av sammenlikning i valgdeltakelse mellom naboland. Ikke alle er preget av fotball i like stor grad. Det er en annen trend som er mer fremtredende: nedgangen den politiske høyresiden har sett. Det spekuleres i hvorvidt høyresiden etter hvert forsvinner.

Colombia er, sammen med Panama og Mexico, de tre landene som holder stand mot den antatte trenden vi ser. Her holder høyresiden fremdeles fortet, og det er altså bestemt at den skal fortsette å gjøre det i fire år til i både Colombia og Panama, som hadde valg 5.mai i år. Mexico velger president for seks år og har ikke valg før i 2018. Det betyr at de også vil ha en høyreorientert nasjonalpolitikk i fire år til.

Fjoråret så valgskred i Chile og Ecuador, til fordel for venstreorienterte politikere. I mars vant venstresiden valget på El Salvador. Det samme skjedde på Costa Rica i april. Det antas at venstresiden vil vinne også i de forestående valgene i Bolivia, Uruguay og Brasil til høsten. Brasil fremstiller seg selv som landet uten en høyreside. Det er med andre ord antatt at kun de avholdte valgene i Panama og Colombia har konservativt utfall.

Det større bildet av denne politiske trenden viser land som Cuba, Nicaragua, Argentina, Venezuela og Peru, som alle har relativt venstreorienterte regjeringer. Å kalle de venstreorienterte kan anses å være en overdrivelse, da flere av disse regjeringene har konservative trekk. Allikevel er fellestrekk som fokus på fattigdomsbekjempelse og økte råvarepriser noe som bringer disse statene sammen, og som blant annet har resultert i ulike handelsavtaler mellom statene. Den latinamerikanske venstresiden har for eksempel opprettet en selvstendig regional handelsblokk: Unasur.

Av landene som her er nevnt er det et fåtall som er høyreorientert. Årsakene til dette er mange, og det er ikke slik at det er venstresiden som har vunnet. Den politiske situasjonen i Latin-Amerika fortsetter å være interessant, og de tre forestående presidentvalgene i år vil vise om den venstreorienterte trenden fortsetter, eller om høyresiden er sterkere enn antatt.

-Cecilie



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar