onsdag 22. oktober 2014

Står Den sentralafrikanske republikk på randen av folkemord?


Det er bred internasjonal enighet om at situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er alvorlig og får for lite oppmerksomhet. Særlig ytres det bekymring for at den sekteriske volden i landet skal utvikle seg til folkemord. I en analyse jeg skrev for Den norske atlanterhavskomité stilte jeg meg kritisk til påstanden som ligger til grunn for Frankrikes militære intervensjon i Den sentralafrikanske republikk; at konflikten i landet er i ferd med å degenerere til et folkemord. Jeg anbefaler i den forbindelse en kronikk av Louisa Lombard, der det argumenteres for at en grundigere analyse av situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er nødvendig for å lykkes i å skape fred i landet.

Mangelen på oppmerksomhet har vært et grønt lys for grove overgrep i Den sentralafrikanske republikk (CAR), mener lederen i International Rescue Committee, David Miliband. Dette endret seg da Frankrike nylig ytret bekymring for at landet står på randen av et folkemord. Bruken av F-ordet; folkemord, har gitt spalteplass i internasjonale medier og la grunnlaget for sist ukes sikkerhetsrådsresolusjon, som autoriserer fransk intervensjon i CAR.

En skulle tro at oppmerksomhet rundt det Leger uten grenser lenge har betegnet som en av verdens glemte kriser var et udelt gode. Men kunnskap er ikke bare viktig, den bør helst også være riktig. Det er vanskelig å finne botemidler når diagnosen er unøyaktig. De pågående kampene i CAR preges av massakrer og andre grove folkerettsbrudd, men er ikke organiserte og systematiske forsøk på å utrydde en bestemt gruppe.

I en kronikk for Africa is a Country skriver Lousia Lombard, godt om hvorvidt krigen i CAR er i ferd med å bli et folkemord og om mulige årsaker til at en har valgt akkurat folkemord som en analytisk ramme for konflikten. Sammen med artikler fra blant annet Roland Marchal og rapporter fra International Crisis Group er Lombards innspill viktige bidrag i en ellers noe sensasjonspreget og analytisk svak dekning av krisen i CAR.

Tomas Alfred Røen



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar