fredag 21. november 2014

Valget i Brasil – 26 dager etter

Så ble det altså en knapp seier til Dilma Rouseff over Aécio Neves. Knapp seier betyr at nesten halvparten av Brasils velgere stemte mot Rouseff. Aldri har det demokratiske Brasil hatt et jevnere valg.

Det blir en utfordring for de fire kommende årene at presidenten har så liten støtte i befolkningen, og den harde valgkampen som nettopp er ferdig gjør neppe denne utfordringen mindre. I sin seierstale fokuserte også Rouseff på betydningen av dialog i årene som kommer, der hun oppfordret alle brasilianere til å jobbe for et samhold. Splitten mellom de to presidentkandidatene representerer også splitten mellom fattig og rik, og regionale forskjeller der det nordlige Brasil er langt fattigere enn det sørlige Brasil.  Hvorvidt valgkampen har gjort disse skillene større, er derimot omstridt. Torkjell Leira mener Brasil er mer forent enn det har vært på lange tider, fordi blant annet skolereformer minsker forskjellen mellom fattig og rik. Det går sakte, men det går i riktig retning. Han sier også at de faktorene som lager en splitt i Brasil har vært der i lang tid, og at valget ikke har hatt noen påvirkning på det. Snarere tvert imot: utviklingen har rett kurs.

Det kan kanskje skyldes at Rouseff anses som de fattiges president. Majoriteten av de som stemte henne frem er blant den fattige andelen brasilianere, som kjenner betydningen av hennes og hennes forgjengers (Lula da Silva) reformer for å få folk ut av fattigdom. Fortsetter det vil Brasil øke sin betydning i det internasjonale bildet, med en stadig mer kjøpekraftig befolkning og en statsøkonomi i vekst.

En av de første virkningene av valgresultatet var på børsen. NTB meldte allerede det første døgnet etter at valgresultatet ble kjent at børsen i São Paulo falt med 6%, og at den brasilianske valutaen var svekket med 4% mot amerikanske dollar. Øvrige virkninger og konsekvenser av dette valget vil ta lenger tid å se, men spådommene står i kø.

Lars Løvold i Regnskogsfondet er en av dem som spår rundt virkningen av dette valget. Han sier at Rouseff har nedprioritert miljø og urfolk sammenliknet med sine forgjengere. Hun er den presidenten som har opprettet færrest nasjonalparker og verneområder siden militærdiktaturet og Løvold konkluderer med at hennes valgseier neppe er gode nyheter for urfolk og miljø i Brasil. Samtidig anerkjenner han Rouseff’s egne løfter om å redusere avskogingen i Amazonas med 80% innen 2020, med å bekjempe korrupsjon, være mer inkluderende og lytte mer. Det kan bety at også indianerterritorier og naturvernområder får plass i politikken til Rouseff de fire neste årene.

-Cecilie



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar