mandag 19. mai 2014

Hei alle sammen!






Her kommer en litt forsinket oppdatering fra dag 8 i Palestina, men bedre sent enn aldri! På programmet denne dagen sto et møte med Holy Land Trust og Badil Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights før vi skulle ta turen ned til Aida Refugee Camp. På Holy Land Trust fikk vi en oppdatering på hva denne organisasjonen jobber med, og vi fikk en oppdatering på konflikten mellom Israel og Palestina. I løpet av turen har vi fått utrolig mange sider av hva denne konflikten handler om, samtidig som at mange historier er veldig like, men på Holy Land Trust fikk vi en dypere psykologisk versjon av konflikten. Her fikk vi høre at det Israel gjør mot Palestina kan forstås ved å analysere mentaliteten til israelere som vokser opp i landet i dag. De opplevde ikke holocaust fysisk, men de lærer om holocaust gjennom familiehistorier, på skolen og ellers i oppveksten. Dette fører til frykt i den grad at israelerne tenker at de er helt alene i verden og alle andre er en trussel for deres eksistens.

Etter lunsj dro vi til Badil-senteret, hvor vi ble mottatt i et veldig varmt rom. Denne organisasjonen arbeider for å fremme og forsvare rettighetene til palestinske flyktninger samt internt fordrevne palestinere. På dette møtet fikk vi et veldig interessant foredrag, og det kom som et sjokk når vi fikk høre hvor mange mennesker som lever på flukt eller som en flyktning i Palestina. I følge Badils statistikk så er 66% av palestinerne flyktninger, altså 7 av 11 millioner palestinere lever som flyktninger i dag. Vi fikk videre høre at dette ikke bare er flyktninger fra 1948, men til og med i dag (2014) ser man at mennesker blir flyktninger i denne konflikten.
                                            



                                           Bildene: Aida Refugee Camp

Senere på dagen tok vi turen til Aida Refugee Camp. I dag inneholder flyktningleiren mer enn 4700 mennesker som er bosatt på 277 boenheter. Hovedinngangen til Aida Refugee Camp er merket med en stor nøkkel. Nøkkelen er et symbol på retten til å returnere til deres hjem - de som måtte flykte i 1948 fikk bare tid til å ta med nøkkelen sin. Mange palestinske byer og landsbygder ble tilintetgjort for å forhindre at de palestinske flyktninger vendte tilbake til deres hjem. Våres kjære og pratsomme guide, Osama, viste oss rundt i flyktningleiren. Mange områder her inne var dekket av kunstverk som omhandler konflikten.

Her er et klipp om Aida Refugee Camp: https://www.youtube.com/watch?v=rJVbERRIcUs



Bildene: Aida Refugee Camp

Etter en rundtur i flyktningleiren, gikk turen videre langs muren som skiller Israel og Palestina. De fleste i klassen ble preget av tegningene og fortellingene på muren, som illustrerer både konflikten, håpet og ønskene for fremtiden. Guiden tok oss deretter med til en butikk, for å kjøpe is igjen (tror han er glad i is). Når karbohydratlageret hadde fått sitt påfyll av is, gikk turen til Hind Khoury som fortalte oss om den politiske situasjonen i Palestina, samt hvordan det er å bo i Palestina etter forholdene.   
       
  




                                                                                                               
Det var nok en læringsfull dag med mange nye inntrykk og gleder!

Dagens Gullkorn fra Anonym: Jeg skal smøre meg selv inn med Hummus og ta på meg selv!
Dagens Vits fra guiden: Who is the worst guide? Moses, he led the people in the desert for 40 years!

Klem fra Karianne og Victoria.



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar