mandag 5. mai 2014

Yalla, yalla!

På grunn av en ødelagt sikring startet lørdagen med relativt kalde dusjer for en del av oss. Etter frokost ble vi med på omvisning i Fødselskirken i Betlehem, kirken som står på området der Jesus skal ha blitt født. Guiden vår spurte oss før vi startet om vi var religiøse, og ettersom vi fikk stadfestet at vi var ”non-believers” ble selve omvisningen mer politisk enn religiøs.

Etter omvisningen møtte vi vår kjære bussjåfør der han hadde parkert, hvilket tilfeldigvis var et parkeringshus med en ufattelig nydelig sikkerhetsvakt (i følge oss jentene).

Videre dro vi til Hebron, som er en av de mest omdiskuterte byene på Vestbredden. Her er selve byen delt inn i to områder, et palestinsk (H1) og et israelsk/jødisk (H2), og israelerne som bor her er av den mer radikale typen. Besøket vårt i Hebron startet med et møte med TIPH (Temporary International Presence in Hebron) som forklarte oss situasjonen i Hebron, både fra et politisk og et religiøst perspektiv. I tillegg fikk vi vite om deres arbeid i byen som går ut på å observere og rapportere hendelser i begge områdene. Mange av oss syntes dette var utrolig interessant, og en del av oss kommer nok til å søke disse opp senere (her er hjemmesiden deres for de av dere som er interesserte: http://www.tiph.org/).

Etter det fantastiske møtet med TIPH kjørte vi inn i Hebron sentrum for å møte EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel, http://www.eappi.org/). De tok oss med ut av den palestinske delen av HebrLes mer om dette her: http://eappi.org/tzilomim/tzilomim/100-shuhada-street-a-closed-zone-in-the-heart-of-hebron.html

on, gjennom checkpointen, og inn i bosetternes område. Området vi kom inn i blir populært kalt ”The Ghost Town” etter at israelerne stengte over 1500 palestinske butikker etter en massakre av palestinere i bønn i Abraham-moskeen i 1994. Det å gå rundt i gater hvor nesten alle dørene er sveiset sammen, og noen få palestinske barn titter glade ut gjennom vinduer med gitter foran er utrolig trist når man tenker på at det yret av liv bare 20 år tilbake.

Hver lørdag har de israelske bosetterne i Hebron sin ukentlige ”Settler Walk” gjennom gatene i H2 for å vise sin tilstedeværelse. Selve de israelske soldatene som er plassert for å passe på bosetterne er redde for dem. Vi fikk muligheten til å gå bak soldatene i enden av toget, og vi så i noen av deres blikk at de virkelig ville at vi skulle oppføre oss slik at de slapp å trå inn med makt.

Dessverre måtte vi dra før ”settler walk” var ferdig, ettersom vi hadde en middag som ventet på oss i Betlehem. Middagen var uten tvil en av de beste så langt (selv om vi mener det hver dag), med lammekjøtt og mye digg tilbehør på Abu Shanab (Abu betyr far og Shanab betyr bart, så vi var på bartefars restaurant). Etter en lang dag endte vi opp på baren ”Taboo”, hvor dagen ble bearbeidet med palestinsk Taybeh-øl, drinker og vannpipe.

Med andre ord, nok en innholdsrik, interessant og strålende dag!

Dagen gullkorn:
Nadim (Hildes forlovede): ”They should have told us they didn’t have any warm beer.”

 


Kyss og klem fra Karianne’ne (x2).




Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar