mandag 12. mai 2014

Shalom aleikum!


Onsdag 7. mai (nest siste dag med fullt program!) startet med en busstur til Dødehavet og Jericho, angivelig verdens eldste by. Dødehavet er et naturlig spa hvor det er tydelig merket forbudt å sprute vann, svømme på magen og dykke. Pga det ekstremt høye saltinnholdet og medfølgende oppdrift risikerer mange å sprelle for livet med ansiktet under vann hvis de legger seg ut på magen og underkroppen flyter for høyt. Heldigvis er det badevakter som påser at alt gå riktig for seg ved å rope "keep calm, turn around" til de som ikke har lest skiltet. Saltgjørmen ble utnyttet på forskjellige måter, men peelingeffekten kan være uheldig for norsk vinterhud i den nådeløse solen noen hundre meter under havoverflaten.


Etter en kort illusjon om varig strand og sol måtte noen strebere i tillegg opp på fjellet hvor Jesus angivelig ble fristet av djevelen - The Mount of Temptation. Et fjell med god utsikt over Jordandalen men som tilfeldigvis også har en viktig funksjon for det israelske forsvaret, noe som gjorde at gondolheisen bare går opp til et kloster halvveis opp.


Akkurat når mange trodde de begynte å få en viss oversikt over konfliktbildet her i det hellige land, ble ting snudd på hodet igjen. I Mea Sharim møtte vi Rabbi Hirsch, en ultraortodoks jødisk leder for Naturei Karta. Dette er en anti-sionistisk organisasjon som hevder at sionister i stor grad ikke er ekte jøder, og motarbeider staten Israel, da Messias ikke har ankommet jorden enda. Til min store overraskelse skulle rabbiens verden på dommedag være åpen for alle mennesker, inkludert homofile og andre trosretninger. Verdt å huske; rabbiens konspirasjonsteori om at Herzl sto i ledtog med nazi-Tyskland om Holocaust for å sikre seg oppprettelsen av staten Israel. Dette burde visstnok ikke komme som noen overraskelse for de som har lest litt historie (Kildeliste søkes umiddelbart).


Dagens sitat: "Shalom aleikom" - Serena


Hilsen Sebastian



Visste du at Bjørknes Høyskole tilbyr Norges eneste bachelorgrad i freds- og konfliktstudier? Sjekk ut våre Facebooksider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar